Tegevused

Tagasi

15. JAANUAR 2020

Toitumine

 Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringust ilmneb, et jätkuvalt on tõsiseks probleemiks täiskasvanute ülemäärane kehakaal.

Ülekaalus (kaaluindeks 25–29,9) oli 2016. aastal 40% meestest ja 27% naistest. Rasvunuid (kaaluindeks 30 või rohkem) oli meeste seas 20% ja  naiste seas 19%. See näitaja on pidevalt kasvanud alates 1994. aastast ning meeste seas kiiremini. 

Kooliõpilaste tervisekäitumise uuring näitab ülekaalulisuse kasvu ka õpilaste seas.

Soovituslikust päevasest kogusest vähem söövad puuvilju ja marju pea pooled täiskasvanutest (46%) ja nende osa kasvab pidevalt. Eriti halb on olukord köögiviljade osas, mida sööb soovitatavast päevasest kogusest vähem  67% täiskasvanutest. Puu- ja köögivilju peaks päevas sööma vähemalt viis portsjonit ehk 500 grammi, millest kolm võiksid olla köögivilja- ja kaks puuviljaportsjonid. 

 Südame-veresoonkonnahaigused on Eestis surma põhjuseks number üks, väga kõrge on ka haigestumine vähkkasvajatesse. 

Normaalne kehakaal, rohkem puu- ja köögivilju, kala ja täisteratooteid, vähem rasvaseid, soolaseid ja magusaid toite on peamised toitumisega seotud tegurid, mis aitavad võidelda südame-veresoonkonnahaiguste ja osade vähkkasvajate vormide vastu. 

Meie tegevused toitumise vallas on suunatud ennekõike ennetustegevustele:

Meie tegevused on suunatud nii tööealisele elanikkonnale kui ka lastele ja eakatele. Erinevatest spetsialistidest on tegevustesse kaasatud perearstid ja -õed, lasteaedade ja koolide toitlustajad, lasteaiaõpetajad, inimeseõpetuse õpetajad, noorsootöötajad ning erinevad toidutootjad.

Lisainfo

  • Tegevused

    Tegevused

    Tegevused toitumise vallas on suunatud ennekõike ennetustegevustele. Toitumissoovituste koostamine ja väljaandmine: ...

  • Poliitikad

    Poliitikad

    Toitumise valdkonna tegevused ja eesmärgid on kokku lepitud Rahvastiku Tervise Arengukava 2009–2020 valdkonna „Tervislik...