Taldrikureegel
Allalaadimine
(PDF, 1.09 MB)
A2 mõõdus taldrikureeglit tutvustav plakat
Taldrikureegli järgi lõuna- või õhtusöögi taldriku kokkupanek aitab tõhusalt panustada päevaste köögiviljaportsjonite (minimaalselt kolm, soovitatavalt rohkem) saamisesse. Üks köögiviljaportsjon on umbes 100 g ehk peotäis.
Samuti aitab taldrikureegel lihtsal viisil tasakaalustada erinevate toidugruppide proportsioonid. Võimalusel tuleks jälgida ka seda, et taldrikul oleks esindatud vähemalt viit erinevat värvi toitu.
Taldrikureegel
- erinevad salatid või kuumtöödeldud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt vähemalt pool taldrikust
- valgurikas toit, nagu kala, (linnu)liha, kodujuust, kaunviljad vm võiks moodustada umbes veerandi
- lisand, näiteks tatar, kartul vm ülejäänud veerandi
Lisandi võib asendada samuti köögiviljadega. Kaunviljad sobivad nii köögiviljade kui ka valgurikka toidu osasse.
Info
Aasta
2023
Väljaandja
Tervise Arengu Instituut