Liigu edasi põhisisu juurde
Sisukaart

2023. aastal kasvas kirurgiliste protseduuride hulk

Statistika

2023. aastal opereeriti haiglaravis ligikaudu 71 800 ja päevaravis 67 500 patsienti, näitab Tervise Arengu Instituudi täna avaldatud statistika. See tähendab, et 40% haiglaravi (v.a õendusabi) ja kaks kolmandikku päevaravi patsientidest opereeriti.

Võrreldes eelneva aastaga oli opereerituid enam nii haigla-, (1.7%) päeva- (7.9%) kui ambulatoorses (5.5%) ravis. 

Haigla- ja päevakirurgias kokku oli suurim patsientide arv silmakirurgias, seda peamiselt katarakti opereeritute tõttu. Üle 90% silmakirurgiast teostati päevaravis. Luu- ja lihaskoe opereeritud olid sageduselt järgmised. Luu- ja lihaskoe kirurgia oli sagedaim haiglaravis, seda 15-aastaste ja vanemate arvelt. Haiglaravis opereeritud 15-aastastest ja vanematest patsientidest moodustasid luu- ja lihaskoe opereeritud 19%. Neist omakorda endopro-teesiti või opereeriti luumurru tõttu kaks kolmandikku. Päevaravis olid sagedamad ehk veidi alla poole artroskoopiliselt opereeritud patsiendid.  

Kolmandik lastest oli haiglaravil ja kaks kolmandikku päevaravis neelu ehk adenoidide/tonsillide operatsiooni tõttu. Päevakirurgia kasvu mõjutasid täiskasvanutel enim silma- ja lastel neelu operatsioonide kasv.

Vältimatut kõhuõõne kirurgiat tehti 2023. aastal kõigi maakondade haiglates peale Jõgevamaa. Eestis kokku opereeriti vältimatut kirurgiat vajavate kõhuõõne haiguste tõttu 3532 patsienti, mis on samas suurusjärgus eelneva aastaga. Opereeritute osatähtsus oli suurim ägeda pimesoolepõletiku (opereeriti 95% haigetest) ja pitsunud songa (88%) haigetest. 

Tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaasis on avaldatud 2023. aasta haigla-, päeva- ja ambulatoorse kirurgia teostamise andmed. Sealsamas on tabel KP15:  valik operatsioonidest patsiendi elukoha järgi tervise infosüsteemist. Haiglavõrgu arengukava haiglate kaupa on valitud kirurgiastatistika avaldatud siin (tabelid HH071–HH074). 

Operatsioonitubade andmed on kättesaadavad siit.