Liigu edasi põhisisu juurde
Sisukaart

Pakendipõhine toidu koostise uuring

Uuring
Allalaadimine (PDF, 11.19 MB)

Uuring oli osa Euroopa Liidu ühistegevusest Best-ReMaP ja kaardistus toimus sama metoodika alusel 18 Euroopa riigis. Sarnane kaardistusuuring toimus Eestis teist korda. Mõlemad kaardistused tuginesid Prantsusmaal välja töötatud toidu reformuleerimise hindamise metoodikal. Uuringu peamine eesmärk oli koguda toidu pakenditelt andmeid suhkru-, soola- ja küllastunud rasvhapete sisalduse kohta seitsmes toidugrupis, et kasutada neid andmeid toidu reformuleerimise eesmärkide seadmiseks.

Andmeid koguti ka ülejäänud toitumisalase teabe, märgistusskeemide, portsjoni ja pakendi suuruse ning toitumis- või tervisealaste väidete esinemise ja magusainete kasutamise kohta. Kogutud andmed võimaldavad laiemalt analüüsida toidu pakendil tarbijale antavat infot. 

Uuringu tegemisel külastati seitsme suurima jaeketi suurima pindalaga poode ja pildistati kõik pakendi küljed kõikidel toodetel, mis kuuluvad uuringu fookuses olevasse seitsmesse toidugruppi: hommikusöögihelbed, karastusjoogid, lihatooted, pagaritooted, piimatooted, taimsed tooted, mida tarbitakse piimatoodete asemel ja taimsed tooted, mida tarbitakse lihatoodete asemel.

Kokku kaardistati 6000 toodet, millest lõplikku analüüsi jäi 5891. Seitsme toidugrupi tooted jagati omakorda 50 alagruppi. Analüüsiti toodete pakendil esitatud toitumisalase teabe alusel makrotoitainete sisaldust ning võrreldi seda 2018. aastal Eestis esimest korda elluviidud toidu koostise kaardistusuuringu tulemustega.

Toidu koostis ja turul pakutavad tooted on kahe uuringuaasta võrdluses palju muutunud, seda nii positiivses kui ka negatiivses suunas ja erisuguses ulatuses nii toidugruppide sees kui ka omavahelises võrdluses. Kõige selgemini joonistus välja suhkrusisalduse vähenemine karastusjookides, mis on mingil määral asendunud magusainete kasutamisega. Kõige vähem on kahe uuringuaasta võrdluses muutunud pagaritoodete toitaineline koostis.

Uuringu tulemused ilmestavad selgelt võimalust parandada toidu koostist kõigis toidugruppides. Sellest johtuvalt on need aluseks koostöös Sotsiaalministeeriumiga välja töötatud Reformuleerimise kava eesmärkide seadmisel.

toidukoostise_raport_01.11.pdf

Info

Aasta
2024
Väljaandja
Tervise Arengu Instituut
Autorid
Hanna Alajõe, Aleksei Põlajev, Tuuli Taimur, Janne Lauk