Skip to content

Taldrikureegel

Plakat
Download (PDF, 1.09 MB)

A2 mõõdus taldrikureeglit tutvustav plakat

Taldrikureegli järgi lõuna- või õhtusöögi taldriku kokkupanek   aitab tõhusalt panustada päevaste köögiviljaportsjonite (minimaalselt kolm, soovitatavalt rohkem) saamisesse. Üks köögiviljaportsjon on umbes 100 g ehk peotäis.

Samuti aitab taldrikureegel lihtsal viisil tasakaalustada erinevate toidugruppide proportsioonid. Võimalusel tuleks jälgida ka seda, et taldrikul oleks esindatud vähemalt viit erinevat värvi toitu.

Taldrikureegel

  • erinevad salatid või kuumtöödeldud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt vähemalt pool taldrikust
  • valgurikas toit, nagu kala, (linnu)liha, kodujuust, kaunviljad vm võiks moodustada umbes veerandi
  • lisand, näiteks tatar, kartul vm ülejäänud veerandi

 Lisandi võib asendada samuti köögiviljadega. Kaunviljad sobivad nii köögiviljade kui ka valgurikka toidu osasse.  

 

 

Taldrikureegel_veeb

Detailed info

Year
2023
Publisher
Tervise Arengu Instituut