Skip to content

Ennetusprogrammid on KOVides üha olulisemal kohal

Uudis

Hiljuti avaldas Regionaal- ja Põllumajandusministeerium portaalis minuomavalitsus.ee kohalike omavalitsuste 2023. aasta teenustasemete analüüsi tulemused. Rahvatervise ja turvalisuse kategoorias on märgata edasiminekut mitmes osas, kuid endiselt teeb muret ebapiisav tööjõud valdkonna arendamiseks.

Väga positiivne on asjaolu, et süsteemsed universaalsed ennetustegevused programmide näol on leidnud koha omavalitsuste ja nende allasutuste eelarvetes – koguni 89% KOVidest (või nende allasutustes) rakendab vähemalt kahte ennetusprogrammi. Tõendatud tulemusega universaalsed ennetustegevused (näiteks VEPA, KiVa, Liikumakutsuv Kool, Gordoni perekool, Vaikuseminutid) on endiselt kõige kulutõhusam viis inimeste tervise ja heaolu hoidmiseks ning probleemide ennetamiseks. 

Kriteeriumi täitmine 2023. aastal

Minuomavalitsus.ee andmed kinnitavad, et rahvatervise ja turvalisuse arendamise puhul ei ole määravaks omavalitsuse suurus (inimeste arv), majanduslik toimetulek  või asukoht (tagamaa vs. keskus).  Tervisedendus, turvalisus ja ennetus algab juhtide mõtteviisist, hoiakutest ning väärtustest, kommenteeris tulemusi TAI paikkondade tervise edendamise osakonna juhataja Triinu Purru.

Pikaajalise planeerimise vaatest on oluline rahvatervise valdkonna käsitlus arengukavas. Kuigi ka selle kriteeriumi puhul on 2019. ja 2023. aasta võrdluses toimunud märgatav edasiminek (2019. aastal oli eeskujulikul tasemel 6%, 2023. aastal 39% KOVidest), on siiski oluline silmas pidada KOVi arengukavade kvaliteedi (nt mõõdetavate strateegiliste eesmärkide olemasolu; ressurssidega kaetud, realistlikud tegevuskavad; eesmärkide ja näitajate täitmise regulaarne seire) suurt varieeruvust omavalitsuste lõikes. See tähendab, et paljudes KOVides siiski  rahvastiku tervisele ja turvalisusele sihtide seadmisel ning tegevuste planeerimisel piisavalt süsteemset ja järjepidevat tähelepanu ei pöörata.

Nii minuomavalitsus.ee kui ka TAI enda uuring näitavad, et rahvatervishoiu (sh ennetuse) arengud omavalitsustes on pigem positiivsed. Järgmiste aastate üks suur katsumus on säilitada või suurendada rahastusallikaid, et tagada ennetustegevuste kättesaadavus. Teisalt on vaja mitmes maakonnas ja omavalitsustes vaadata üle ning disainida ümber valdkondlikud töörühmad (nt tervisenõukogud), et tagada eesmärgipõhine tegutsemine ning jagatud vastutus liikmete seas.

Kõigi tulemustega saab tutvuda portaalis minuomavalitsus.ee. Tutvu ka rahvatervise ja turvalisuse kategooriaga

Omavalitsuste teenuste tasemeid on avaldatud alates 2020. aastast. Veebilehel minuomavalitsus.ee avaldatud värske analüüs hindab omavalitsuste kõiki peamisi teenuseid ühesuguse metoodika alusel. Hindamiseks vajalikke andmeid kogutakse riiklikest registritest, riigiasutuste andmebaasidest, kohalikelt omavalitsustelt ning elanike rahulolu-uuringutest.