Skip to content

Rinnavähi sõeluuringu osalusaktiivsuse suurendamise sekkumisuuring

Uudis

Käesoleval kuul on algamas sekkumisuuring, mille eesmärk on kontrollida, kas rinnavähi sõeluuringu kutsete välimuse ja/või funktsionaalsuse muutmine mõjutab sõeluuringu osalusmäära. Uuring sünnib koostöös Eesti Haigekassa, Tervise Arengu Instituudi, ChangeLab ja TÜ Psühholoogia instituudiga.

Mida tehakse? 

Uuringu kavandamisel analüüsiti sõeluuringus osalemise otsuse psühholoogiat ning pakuti sellest lähtuvalt välja muudatusi uuringu kutsete teksti ja kujundusse, mis võiksid varasemate teadusuuringute alusel uuringus osalemise aktiivsust suurendada.

Üheks võtmemuudatuseks on uuringu paberkutse liitmine sõeluuringu teostamiseks vajaliku ankeetküsitlusega, mis tuleb ka uuringule kaasa võtta. Teadaolevalt hindab rinnavähi sihtrühm sõeluuringut oluliseks ning osalemata jätmise põhjuseks on sageli ajapuudus või unustamine. Kutse muundamisega küsitlusleheks suurendatakse tõenäosust, et kutsutav hoiab seda alles ja meeles  ning jõuab seeläbi suurema tõenäosusega ka uuringule.

Meie nägemuses aitab uuringukutses sisalduv küsimustik kokku hoida radioloogiatehniku aega, kuna inimesed paneksid eelnevalt kirja vastused küsimustele, mida radioloogiatehnik praegu küsib uuringu käigus suuliselt („Millal käisite viimati mammograafia uuringul?“; palutakse meenutada ja üles kirjutada kasutatavad hormoonravimid, mis uuringule tulles ei pruugi meenuda jne). Küsimustiku koostamisel lähtusime Rahvastikupõhise rinnavähi mammograafilise sõeluuringu tegevusjuhendi soovitustest.

Maikuu on ka rahvusvaheline rinnavähi varase avastamise kuu, seega meenutame, et sõeluuring võib olla rinnavähi kui raske haiguse eduka ravi eelduseks. Sõeluuringuga suudetakse rinnavähk avastada palju varem, kui inimene ise oma haigestumist märkaks.

2021. aastal kutsutakse rinnavähi sõeluuringule naisi (sh ravikindlustamata) sünniaastatega 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1969 ja 1971.

Ootame rohket osalemist!