Skip to content

Alustame elanike teavitamist alkoholiga seotud vähiriskist

Uudis

Alkohol on teaduslikult tõendatult vähki põhjustav aine. Tervise Arengu Instituut (TAI) ja Tervisekassa alustavad teavituskampaaniaga „Alkohol põhjustab vähki“, et suurendada inimeste teadlikkust alkoholiga seotud vähiriskist ning suunata inimesi terviseteadliku käitumise poole.

Alkohol põhjustab vähemalt seitset tüüpi vähki. Nendeks on soole-, rinna-, söögitoru-, maksa-, suuõõne-, neelu- ja kõrivähk. Alkohol põhjustab neist igal aastal Eestis hinnanguliselt 260 vähijuhtu. Naistel on alkoholiga seotud vähkidest esikohal rinnavähk ning meestel soolevähk.

„Uuringute põhjal võib öelda, et ei ole olemas ohutut alkoholitarvitamist. Veel enam – vähirisk hakkab kasvama juba esimesest joogist ning mida rohkem tarvitatakse, seda tõenäolisem on haigestuda vähki,“ selgitas TAI uimastite ja sõltuvuste osakonna juhataja Anneli Sammel. „Sageli arvatakse, et mõõdukas alkoholitarvitamine on riskivaba, kuid paraku mõjutab alkohol tervist ka siis kui inimene seda ise veel ei tunne,“ lisas ta.

Kõik vähid tekivad seetõttu, et ühes või mitmes rakus olevate geenidega on midagi valesti läinud. Need „vead“ muudavad raku normaalset tööd, mille tulemusel võib rakk hakata kontrollimatult jagunema ja kasvama – nii tekibki pahaloomuline kasvaja ehk vähk. Uuringud näitavad, et alkohoolsetes jookides sisalduv etanool kahjustab rakkudes DNA-d, mis just sellise protsessi võib algatada.

Paraku alkohoolsetel toodetel vastavat hoiatust ei ole ja inimeste teadlikkus alkoholitarvitamisega seotud vähiriskist on vähene. TAI 2022. aastal läbiviidud uuring näitas, et rinnavähi ja alkoholi seost teadvustab vaid 11% Eesti naistest ning suu-, söögitoru- ja soolevähi seosest alkoholiga olid teadlikud 27% elanikest.

„Inimestel on õigus teada, et alkohol on seotud vähiriskiga – suurem teadlikkus aitab teha kaalutletud otsuseid selle kohta, kui sageli, kui palju või kas üldse alkoholi tarvitada,“ ütles Anneli Sammel. „Alkoholitarvitamine on üks neist eluviisivalikutest, mille üle inimene ise saab otsustada ja mida on võimalik muuta. Ükskõik millisel määral alkoholitarvitamise vähendamine aitab haigestumise riski vähendada,“ lisas Sammel.

Teadaolevalt on 40% kõigist vähijuhtudest ennetatavad. Paljud teadusuuringud näitavad sedagi, et ka kõrge geneetilise riskiga inimeste vähiriski saab vähendada tervislike eluviiside järgimisega. Lisaks tervist toetavale eluviisile on oluline hoida oma tervisel silm peal, osaleda sõeluuringutel ning kahtluse korral pöörduda arsti poole.

„Kuigi sõeluuringul osalemine aitab rinnavähki varakult avastada ja soolevähki isegi ennetada, on inimestel võimalik enda tervisekäitumise muutmisega, sealhulgas alkoholitarbimist vähendades ise palju ära teha, et vähikahtlust ega -diagnoosi ei tuleks," rõhutas Tervisekassa sõeluuringute teenusejuht Maria Suurna.

Lisainfot alkoholi ja vähi seostest leiab TAI hallatavalt veebilehelt alkoinfo.ee

kampaanai vähk ja alkohol 2024