Skip to content

TAI: Narko.ee anonüümne tugiliin on küsimustele ja muredele avatud

Uudis

Tervise Arengu Instituut (TAI) avas narko.ee tugiliini, kuhu saavad pöörduda kõik, kel narkootikumid põhjustavad küsimusi ja muret. Tugiliinile on võimalik pöörduda nii telefoni, e-kirja kui ka vestlusrakenduse teel. Tugiliin on anonüümne.

„Sellise anonüümse tugiliini vajadus oli olemas juba mõnda aega, mul on hea meel, et lõpuks oleme selle võimaluse loonud,” kommenteeris TAI narkomaania ja nakkushaiguste keskuse juht Aljona Kurbatova. „Narkootikume tarvitava inimese jaoks on äärmiselt oluline, et ta kuulatakse hinnangutevabalt ära ning ta jõuaks konkreetse nõuande või abini tagajärgi kartmata või mureta avaliku halvakspanu pärast.”

Eestis on narkootikumide tarvitamine laialt levinud. Põhjused, miks inimesed narkootikume tarvitavad, ning probleemid, mis tarvitamisega kaasnevad, on väga erisugused. Narkootikume võidakse tarvitada stressi ja ärevuse või traumaga toimetulekuks, aga ka näiteks igapäevaelu rutiinist väljamurdmise eesmärgil. Kuigi sõltuvusse satub vaid osa nendest inimestest, kes on elu jooksul narkootikume tarvitanud, ei ole tarvitamine kunagi täiesti ohutu. Narkootikumide tarvitamine mõjutab vaimset tervist ja lähisuhteid, sellega võivad kaasneda õnnetusjuhtumid ning mürgistused.

Viimastel aastatel on ravi- ja nõustamisteenuste kättesaadavus paranenud, siiski ei pruugi inimestel olla piisavalt infot või ei oska nad leida teed neile sobiva abivõimaluseni. Narkootikumide tarvitamise seadusevastasuse tõttu ei julgeta sageli nõu küsida, kartes, et info tarvitamise kohta võib levida. Kardetakse ka häbimärgistamist.

Narko.ee tugiliini vaimse tervise spetsialistid (vaimse tervise õed, kogemusnõustaja, sotsiaaltöötaja) pakuvad tuge nii narkootikume tarvitavatele inimestele kui ka nende lähedastele. Tugiliinile võib pöörduda, kui inimesel on enda või lähedase narkootikumide tarvitamist puudutav küsimus või mure, soov narkootikumide tarvitamist vähendada või tarvitamisest loobuda, inimesel on narkootikumide tarvitamisest väga halb olla, soov saada infot ohutuma tarvitamise kohta jms teemadega. Tugiliini nõustajad kuulavad pöörduja mure või küsimuse hinnanguvabalt ära, jagavad infot olemasolevate abivõimaluste kohta ning aitavad leida nende seast sobivaima.

Tuge saab eesti ja vene keeles ööpäev läbi lühinumbril 1747 (või Eestist ja välismaalt helistades +372 641 4110), e-posti aadressil 1747@narko.ee või kirjutades narko.ee veebilehe vestlusrakendusse. Lühinumbrile helistamisel kehtib telefonioperaatori lühinumbritariif, mille kohta saab täpsemat infot oma telefonioperaatorilt. Lauatelefonile 641 4110 helistamine on tasuta, kui kõneminutite hulk mahub helistaja telefonioperaatoriga sõlmitud lepingusse. Kui helistatakse välismaalt, siis kujuneb kõnehind vastavalt telefonioperaatori ja rändlusteenuse lepingule. E-kirja ja narko.ee vestlusrakenduse kaudu pöördumine on tasuta.

Tugiliin on anonüümne. Isikuandmeid, IP-aadressi, e-posti aadressi või muud sellist infot, mis võimaldaks tugiliinile pöördujat tuvastada, ei küsita, koguta ega salvestata.

Tugiliini haldab TAI, teenust osutab OÜ ReCuro Estonia ning rahastamine toimub riigieelarvest.

Rohkem infot tugiliini kohta leiab veebilehelt narko.ee

narko.ee tugiliini pilt